Teamudviklingen bygger på Patrick Lencionis bestseller ”De Fem Dysfunktioner i et Team”, som er en værdifuld ramme til at identificere og styrke områder, der kan forbedre teamets sammenhængskraft og fremme samarbejde, trivsel og resultater. De fem elementer, som modellen bygger på, er nøglen til at skabe et velfungerende team.
1. Tillid
Tillid er hjertet af ethvert effektivt team. Teammedlemmerne skal være helt ærlige og åbne over for hinanden. Det betyder, at I skal turde bede om hjælp, dele jeres sande tanker, fejl og bekymringer – uden frygt for negative konsekvenser.
2. Konstruktive konflikter
Når der er tillid, kan teamet have åbne og ærlige diskussioner. Konstruktive samtaler, hvor teamet udfordrer ideer, holdninger og strategier, uden at nogen føler sig truet, fører til bedre løsninger, stærkere beslutninger og innovation.
3. Forpligtelse
Når alle har bidraget til diskussioner med deres input og ideer, bliver det lettere for teamet at forpligte sig til fælles beslutninger. Selvom ikke alle får deres vilje, skaber processen engagement bag de valgte løsninger. Forpligtelse til teamets mål og retning er fundamentalt for at sikre, at alle bevæger sig i samme retning.
4. Ansvarlighed
Et team, der har klare mål og roller, kan nemt holde hinanden ansvarlige. Når alle ved, hvad der forventes, bliver det naturligt at sikre, at alle lever op til standarderne. Ansvarlighed betyder, at hver enkelt tager ejerskab over både sin egen indsats og teamets succes – og tør sige til, hvis nogen falder bagud.
5. Fokus på resultater
Det endelige mål er at skabe resultater, der skaber værdi for organisationen. Når tillid, konstruktiv konflikt, forpligtelse og ansvarlighed er på plads, kan teamet levere de forventede resultater uden at lade individuelle interesser stå i vejen.
Teams består af medlemmer med forskellige præferencer og adfærd, der både kan fremme og hæmme teamdynamikken. For at fremme den enkeltes og teamets indsigt og skabe bevidst handling, samt en nuanceret forståelse af teamets dynamik, arbejdes der med forskellige værktøjer alt efter behov.
Samlet set arbejdes der ud fra filosofien om ”både og” frem for ”enten eller” i arbejdet med din adfærd, som du selv og andre oplever den, integreret med de tre verdener.
Filosofien "både og" handler om at balancere kontraster i stedet for at vælge mellem dem. I stedet for at være enten stærk eller sårbar, kan man være både stærk og sårbar. Denne tilgang skaber en nuanceret forståelse af vores kernekvaliteter og fremmer balance samt autenticitet i personlig udvikling.
Gennem en kombination af målinger, refleksion og praktiske værktøjer får I mulighed for at opbygge stærkere og mere succesfulde teams, der kan præstere på højeste niveau.
Typisk vil teamudviklingsdag starte med en temperaturmåling, hvor I tilkendegiver jeres oplevelse af teamets effektivitet, trivsel og sammenhængskraft baseret på de fem nøgleområder. Dette giver et klart billede af, hvor teamet står i dag, og danner grundlag for den videre proces.
Processen kan tilrettelægges som et inspirationsoplæg eller en teamudviklingsdag, tilpasset jeres behov. Fra 4 timer, til en dag eller et forløb over en periode.
Udbyttet
Målgruppen er ledere og medarbejdere.
Jeg tilbyder altid en afklarende samtale pr. telefon
+ 45 29281562. Du er også velkommen til at skrive til kontakt@flowconsulting.dk eller udfylde formularen, så kontakter jeg dig snarest muligt.